Чому страждає пам'ять при артеріальній гіпертензії?

Артеріальна гіпертензія – хронічне захворювання, яке проявляється стійким підвищенням кров’яного тиску. Це одна з найпоширеніших недуг серцево-судинної системи. Серед численних ускладнень, пов’язаних з тривалим перебігом артеріальної гіпертензії, є погіршення когнітивних функцій, а саме порушення пам’яті, що значно погіршує якість життя.

Когнітивні функції належать до різних здібностей, які відповідають за сприйняття, увагу, пам’ять, мислення, мовлення, розуміння, розв’язання проблем, ухвалення рішень. Це комплексний набір процесів, що відбуваються у мозку і дають нам змогу сприймати, обробляти та інтерпретувати інформацію.

Існують кілька причин, які пояснюють зв’язок артеріальної гіпертензії та погіршення когнітивних функцій:

  • Зміни в мозковому кровообігу. Артеріальна гіпертензія може спричиняти порушення в артеріальних стінках та зменшення притоку крові до мозку. Це негативно впливає на функціонування мозку, зокрема на пам’ять та когнітивні процеси.
  • Мікроінсульти. Постійний підвищений тиск в артеріях може провокувати розвиток мікроінсультів в мозку. Такі ураження здатні пошкодити мозкові структури, зокрема зони, відповідальні за пам’ять та когнітивні функції.
  • • Зниження кровопостачання до гіпокампу. Гіпокамп є ключовою структурою мозку для формування та збереження пам’яті. Артеріальна гіпертензія може призводити до його недостатнього кровопостачання, тому погіршується його функція та пам’ять.

Важливо зазначити, що лікування артеріальної гіпертензії є найважливішим фактором у збереженні когнітивних функцій, проте деякі натуральні речовини також мають позитивний вплив на пам’ять у пацієнтів з тривалим перебігом артеріальної гіпертензії.
Комплекс Інтеларія як активні компоненти містить фосфатидилсерин, фосфатидилхолін, омега-3 жирні кислоти та ресвератрол. Усі вони відіграють важливу роль у підтримці здоров’я мозку та покращенні когнітивних функцій.

Інтеларія (Intelaria) комплекс для покращення пам’яті, уваги та покращення психоемоційного стану при стресі, SCHONEN

711.00 
  • Сприяє покращенню пам’яті, мислення та уваги
  • Стимулює роботу мозку
  • Допомагає нормалізувати психоемоційний стан, зменшити вплив стресу, покращити сон11

Фосфатидилсерин та фосфатидилхолін є фосфоліпідами, які складають клітинні мембрани мозку. Вони підтримують нормальну функцію клітин та сприяють передачі сигналів між ними, зокрема у зонах, відповідальних за пам’ять. Омега-3 жирні кислоти (ейкозапентаєнова та докозагексаєнова) також важливі для здоров’я мозку і покращують когнітивні функції, особливо пам’ять.

Ресвератрол, який міститься в червоному вині та винограді, є потужним антиоксидантом, який може захищати мозкові клітини від руйнування. Його нейропротекторні властивості допомагають збереженню здоров’я мозку і покращенню когнітивних функцій.

Комбінація цих активних речовин у Інтеларії має синергічний ефект і сприяє покращенню пам’яті та психоемоційного стану у пацієнтів з артеріальною гіпертензією.

Позитивний вплив компонентів Інтеларії на роботу мозку підтверджено наукою. Деякі дослідження показали, що фосфатидилсерин може поліпшити пам’ять, увагу та когнітивні функції у людей з легкими когнітивними порушеннями1. Омега-3 жирні кислоти також покращують когнітивні функції та захищають від дегенеративних захворювань мозку, таких як хвороба Альцгеймера2,3. Ресвератрол теж був об’єктом досліджень у зв’язку з його потенційною користю для здоров’я мозку4.

Отже, оптимальний вибір для людей з артеріальною гіпертензією – це комплексний підхід, який передбачає контроль артеріального тиску, здоровий спосіб життя та прийом Інтеларія для покращення пам’яті та психоемоційного стану.

Реклама. Не является лекарственным средством. Имеет предостережения. (см. инструкцию). DMUA.INT.23.6.1.

  1. Kato-Kataoka, A., Sakai, M., Ebina, R., Nonaka, C., Asano, T., Miyamori, T. (2010) Soybean-derived phosphatidylserine improves memory function of the elderly Japanese subjects with memory complaints. J Clin Biochem Nutr, 47(3): 246-255.
  2. A.Leon , V.Pinheiro. Role of resveratrol and Omega-3 on Alzheimer’s disease, 6 June 2016, biology.
  3. Amelia Martí Del Moral 1Francesca Fortique Omega-3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review Nutr Hosp. 2019 Aug 26;36(4):939-949. doi: 10.20960/nh.02496.
  4. Arrigo F.G. Cicero,1 Massimiliano Ruscica,2 and Maciej Banach Resveratrol and cognitive decline: a clinician perspective Arch Med Sci. 2019 Jul; 15(4): 936–943. Published online 2019 Jun 19. doi: 10.5114/aoms.2019.85463